Wat is GTL?

300_istock_000007334206large.jpg

GTL staat voor “Gas-To-Liquid’s”.  GTL Fuel is dus een synthetische (vloeibare) brandstof, voor dieselmotoren, gemaakt van gas.

Shell GTL Fuel is een ultra schone brandstof en bovendien biologisch afbreekbaar.

De basistechnologie achter het GTL (gas-to-liquid) proces, een chemisch transformatie proces, staat bekend als Fischer-Tropsch. De technologie werd in de jaren 20 ontwikkeld door Duitse wetenschappers en werd daarna verfijnd binnen Shell. Met meer dan 35 jaar intensief onderzoek is Shell koploper in de ontwikkeling van de GTL technologie en productie.

De productie van Shell GTL Fuel
Shell is wereldwijd een belangrijke producent geworden van GTL producten. In 1993 opende Shell haar eerste GTL fabriek in Bintulu, Maleisië. In november 2011 opende Shell de GTL fabriek van wereldformaat in Ras Laffan, Qatar. De fabriek, beter bekend als Pearl GTL, produceert per dag ruim 140.000 vaten aan GTL- producten, waaronder brandstoffen, chemische grondstoffen en smeeroliën.

Shell GTL Fuel bevat vrijwel geen schadelijke componenten als zwavel en aromaten. De uitstoot van o.a. fijnstof en stikstofoxiden is aanzienlijk minder dan van gewone diesel.

Shell GTL kan zonder aanpassingen in bestaande dieselmotoren toepast worden.

 gtl_productieproces.jpg